Er du gullgraver og ønsker å vaske etter gull? Da burde du huske på dette neste gang du velger et nytt sted å lete.
Gull er et spesielt element
Gull innehar nummer 79 på tabellen over elementene vi kjenner til. Det er svært tungt sammenlignet med andre grunnstoffer, og dette gjør det ideelt for vasking. Sammenlignet med vann er gullet over 19 ganger tyngre. Med andre ord vil en kg med gull tilsvare 19,3 liter med vann. Prisen på gull varierer kraftig, og følger ofte tilstanden i finansmarkedene, som igjen følger folks økonomi og antall misligholdte forbrukslån eller andre menneskelige faktorer. Derfor er gullprisen vanskelig å forutse langt inn i fremtiden. Men utenom den visuelle verdien, er gull ansett som et trygt investeringsobjekt, og prisen skyter oftest i været da finansmarkedene er ustabile og lån til private og bedrifter ikke alltid betales tilbake.
I Norge finnes det store reserver for gull, enda den største andelen befinner seg i fast berg. Å lete etter løst gull med vasking er likevel en god ide, da mange gullgravere har funnet betydelige mengder gull på denne måten. Det mest populære området å vaske etter gull er Finnmark, hvor flere elver og bekker inneholder store mengder gull i ren form.
Les også: Hvor finner du gull?
Slik finner du det rette området
For å vaske etter gull må man naturligvis begynne med å lete i et område hvor det finnes. For å finne disse kan man bruke forskjellige kart basert på topografi, geologi og tidligere funn. I tillegg burde man gjøre seg kjent med områdets forekomst av andre metaller og bergarter. Gull er kjent for å oppstå i samsvar med kvarts og svart sand. Finner man disse bergartene i området er det økt sjanse for at gull også er tilstede.
Når du har funnet en elv hvor du tror gullet kan gjemme seg må du sette i gang med en ny type analyse. Begynn med strømretningen på elven, og gjør en analyse på tidligere veivalg. Dette betyr at du må forestille deg hvilken vei vannet har tatt tidligere, og om elveleiet har endret seg betydelig over tid.
Les også: Dette er gullgravernes favorittsteder for leting i Norge
Spesielle områder
Når du først har funnet elvestrømmen må du lete i elvens innersvinger. Dersom den kveiler seg framover i buet form vil det være større sjanse for å finne gull innerst i svingene. Her er strømmen svakere, med det resultat at gullet ikke blir fraktet bort like lett.
Les også: Dette utstyret trenger du for å vaske gull
Det samme prinsippet gjelder for store steiner og opphopninger av sand og grus. Gull vil ofte hope seg opp i sprekkene bak store steiner, og mellom permanente masser. I tillegg vil det synke helt ned til bunnen, og du må bruke en dyp spade for å nå helt ned til grunnfjellet.
Tidligere elveleie
Et tegn på at elven har skiftet retning er såkalte sandbanker. Disse oppstår som følge av at vannet sliter ned steinene i fin form. Dersom det finnes en sandbank ved siden av elven burde du ta en titt på dette området, og bruke metalldetektor. Ettersom gullet ofte befinner seg dypt under sanden kan det også være lurt å ta stikkprøver.
Husk å bruke flomstand som en variabel da du regner ut gullets tilholdssted. Dersom området har vært utsatt for tidligere flom er det sannsynlig at mye av gullet er blitt fraktet til andre nærliggende områder. Se for deg hvilken vei flomvannet har tatt, og let i disse områdene.
Les også: Slik kan du selge gullet du finner