For de som skal vaske etter gull gjelder det å ha med seg riktig utstyr på tur. Her har du noen forslag på ting du kan trenge.

Basisutstyr

Gullgraving eller gullvasking kan være en kald, møkkete og slitsom hobby. Men belønningen for slitet kan bli stor. Ofte oppholder man seg ute i naturen over lange tidsperioder, og man er derfor avhengig av gode klær, mat og riktig utstyr. Spesielt vasking av gull kan være en tidkrevende prosess. Når du skal ut på en slik tur må du ta med en del utstyr, og her er noen tips på noe av du kan trenge i tillegg til selve vaskepannen. (Se utstyr i butikken her)

Når man oppholder seg i rennende vann som en bekk eller elv over lengre perioder vil først av alt kroppstemperaturen falle. Dette gjelder til og med i de tilfeller hvor vannet kun når opp på anklene. Vann i bevegelse er kaldt, og man må passe seg for å unngå forkjølelse eller i verste fall forfrysning. Sørg derfor for å bruke klær med god isolasjon, og vanntette gummistøvler med lange skaft.

Før selve gullvaskingen

Når man vasker etter gull er det gjerne bekker og elver man leter i etter mindre gullkorn som har hopet seg opp i elvestrømmen. En spesiallagd sil/sikt/sold (kjært barn har mange navn) er et godt hjelpemiddel. Det skiller ut stein, leire og planterester fra grusen som kan inneholde gullkorn.Ved bruk av en slik sikt går også prøvevasking av elvebunnen også mye raskere. Også når man bare skal sjekke om det geologiske fundamentet gir grunnlag til videre søk.

Sørg for å bruke en god spade med langt håndtak. Bruk metallspader med langt skaft, da treverk ofte råtner over tid i kontakt med vannet.

Ta flere prøver av bunnsegmentet, og gjør en grov gjennomgang. Her kan du sile ut det som er av gjørme og større steiner. Ta deretter prøvene med på land. Bruk et mikroskop eller forstørrelsesglass for å lete etter gullet. Du kan også se etter andre typer stein som ofte opptrer sammen med gull.

Andre typer utstyr

Super-Pump-sugepumpe-gullvaskingGullvasking er en langsom prosess. Da er det godt å vite at man i dag kan kjøpe automatiske gullvaskere. Gull er tungt og har en egenvekt som overgår vann og andre typer stein. Slike vaskemaskiner benytter seg av tyngdeforskjellene til å skille ut gullet.

Dette kan være en god ide for de som sliter med ryggplager. Skal man være effektiv gjelder det å sile gjennom så mye av bunnsegmentene som mulig, og dette tar mye tid og energi. Med slike automatiske maskiner trenger man kun å fylle opp med prøvegrus  og så kanskje ta seg en liten etterlengtet pause mens den jobber

Sugepumpe

Når man vasker gull kan det være lurt å bruke en sugepumpe. Denne stikker man ned gjennom vannet og ned i bunnsegmentet. Fordelen med dette er at man har bedre muligheter til å håndtere strie strømmer. Dersom vannet har høy hastighet og sterk strøm, kan det derfor være lurt å bruke sugepumpen.

Slike sugepumper gir ofte muligheten til å suge en hel meter ned i bunnsegmentet. Dette gjør det mulig å rense området bedre og at man får med seg alt som befinner seg under. Slike pumper er oftest laget av aluminium eller sterk plast. Så fort man har tatt prøven gjelder det å være rask med å dumpe den over i vaskepannen. Gull er tungt og er man ikke rask noe er faren for at det detter ned i elven igjen og forsvinner.

Oppsummering

Alt i alt så trenger man ikke så mye utstyr, så lenge man har det riktige utstyret. Gullvaskingen trenger ikke å være kostbart, men det man finner er kostbart 🙂

Les også: Hvor finner man gull i Norge