Hva er gullnuggets og hvorfor er de så populære hos gullgravere? Her finner du svaret på dette og mye annet.

Dette er en gullnugget

En gullnugget er en form for naturlig gull som oppstår i naturen. Vannstrømmer og flommer sørger ofte for å samle slike nuggets i naturlige «lommer» i elveleier og bekker. De finnes også på tørt land der gullet har blitt ført ut med tiden. De vil som regel være svært rene, ettersom kvarts og annen stein har blitt slipt vekk fra kantene av vannmasser over lange tidsperioder. I Norge er det ikke uvanlig med nuggets, og det er enhver gullgravers drøm å finne slike.

Les også: Gullnuggets er det beste en gullgraver kan finne!

Renheten er som oftest svært høy, og undersøkelser viser at de i gjennomsnitt kan inneholde et sted mellom 85% og 95% rent gull. Avhengig av geologien i området vil tyngden kunne variere. Gull har en høy tetthet, og veier 19 ganger så mye som vann. En nuggets vil likevel ofte være flakete og porøs med lommer spredt omkring.

Les også: Slik kan du selge gullet du finner

Hvor finner man disse?

Et vanlig sted er vassdrag i Norge, og spesielt i Kautokeino har man funnet flere slike. Sammenlignet med andre land, er gull nuggets i Norge små, men de kan fortsatt ha høy verdi med dagens gullpriser. Den største som har blitt funnet i Norge veide 425 gram og ble hentet ut av bakken i området rundt Eidsvoll. Definisjonen på en gull nugget kan være vanskelig å fastsette. Hva skiller en nugget fra en mindre gullklump? Det finnes ingen fasit på dette, men man kan enes om at en gullklump må være av betydelig størrelse før den kan betegnes som en nugget.

I andre land har man derimot funnet enorme nuggets. Australia er kanskje best kjent for dette. Først av alt var det her man fant den største nuggeten i historien. I Victoria fant to menn i 1869 en gullnugget som veide hele 78 kg. Ved smelting var de i stand til å utvinne 71 kg rent gull, som i dag ville hatt en markedsverdi på 19,5 millioner kroner!

Les også: Hvor finner du gull?

Hvordan leter man?

Å lete etter nuggets er tidkrevende, og metoden avhenger av landskapet man prospekterer. Skal man lete i vann gjelder det å ha et vaskebrett. Bruk en spade til å grave dypt ned i elveleiet og sil så ut alle unødvendige partikler. Det er uvanlig å finne store nuggets i vassdrag, men fortsatt fullt mulig. Som regel vil man ikke finne gull større enn 4-5 gram i slike elveleier.

På land blir som regel de største funnene avdekket, og for å gå gjennom landskapet burde man bruke en metalldetektor. Som følge av gullets unike metalliske verdi er det lett å oppdage med detektoren. Problemet er at dette tar lang tid, samt at støy fra andre metaller kan forstyrre prospekteringen.

Les også: Dette utstyret trenger du for å vaske gull

Måling av renhet

Renheten kan ofte måles ved å ta en titt på fargen. Jo sterkere og dypere den oransje fargen er på gullet, desto renere er det. Når man snakker om gullnuggets er det heller ikke uvanlig å refere til «finheten». Sier man at den har en finhet på 800, betyr dette 80% renhet, eller at 800 ut av 1000 partikler er laget av gull. Ofte vil gullet være blandet med sølv og kobber, som også kan være av stor verdi ved videresalg.

Les også: Slik kan du selge gullet du finner