Landet som kanskje er aller best kjent for sine gullforekomster er USA. Her kan eventyrlystne fortsatt finne store mengder gull!

Vær godt forberedt

USA er kjent for flere epoker med gullgraving. Tusenvis av gullgravere har gjennom tiden prospektert, gravd ut og utvunnet gull i dette landet. Det er fortsatt ikke for sent å komme seg over, og med dagens høye priser kan det fort lønne seg for den heldige. Men før du skal søke etter gull gjelder det å ha følgende kunnskap på plass:

  • Hvor gull tidligere har blitt oppdaget
  • Hvilke steder du lovlig kan lete
  • Relevante lover og regler
  • Gullreserver og områdets geologiske sammensetning
  • Hvilke metoder som benyttes for utvinning

I hvilke stater finner man gull?

De forente stater er kanskje det landet i verden hvor flest mennesker gjennom tidene har lett etter gull. Noen av de mest kjente stedene er Alaska og California, men mange glemmer at andre stater også har betydelige reserver. Reiser du til USA for å lete etter gull burde du undersøke stater hvor mindre reserver har blitt funnet, og områder som har hatt lite leteaktivitet.

Tommelfinger regelen er at de områdene med kjente reserver allerede er gjennomgått to ganger. Det betyr at gullgravere har silt, malt og finkjemmet området dobbelt opp og dermed fjernet mesteparten av det tilgjengelige gullet. De som reiser til USA burde vurdere disse statene for leting: Nevada, New Mexico, Montana, Tennessee, Nord Dakota og California. Alle er kjent for å ha gullreserver, og har ikke tillegg et landskap som åpner for nye muligheter.

Les også: Dette utstyret trenger du for å vaske gull

Husk reglene

Før du kan lete etter gull i USA er det svært viktig at du setter deg inn i lovverket. Regelverket er strengt, og straffene høye for de som utvinner gull uten riktig tillatelse fra den som eier bergrettighetene. I tillegg kreves det spesielle tillatelser for å utvinne gull på offentlige eiendommer, hvor man må betale skatt til både føderale og statlige myndigheter. For å få en tillatelse til prospektering/utvinning må du oppfylle disse informasjonskravene:

  • Hvilket område du skal søke i
  • Tidspunktet du ønsker å begynne
  • Hvordan skal du utvinne gullet, og hva er det potensielle skadeomfanget?
  • Hva er det du ønsker å fjerne fra området? f.eks stein og løsmasse, og hvordan skal du kvitte deg med dette?
  • Hvilke rutiner har du for å innrapportere funn til myndighetene/eieren?

Det er svært viktig at du oppfyller disse kravene på riktig måte, ettersom brudd på loven kan ha alvorlige følger.

Les også: Hvor finner du gull?

Slik går du frem

Det er viktig å påpeke at gullindustrien i USA er mindre regulert enn den norske. I USA har man vidtrekkende muligheter for gullutvinning ettersom hver stat på egenhånd bestemmer omfanget og reglene. Noen stater er mer liberale enn andre, og dette gjør det lettere å bestemme hvilken stat man ønsker å besøke.

For eksempel har Montana et liberalt lovverk for gullgraving, og lave avgifter på søknadene. i Nord Dakota er det også lett å skaffe seg tillatelser, og mineralavgiften til staten er kun 12,5%. Regner man med den føderale skatteavgiften ender man opp med ca. 35% avgift på det gullet man finner, etter at skjermingsfradraget er inkludert.

Les også: Gullnuggets er det beste en gullgraver kan finne!