Landet som kanskje er aller best kjent for sine gullforekomster er USA. Det er ikke noe land i verden som det har vært lett så mye etter gull som i USA, men her kan eventyrlystne fortsatt finne store mengder gull så lenge man reiser til de rette stedene, og det er ikke steder hvor jorda har blitt vendt mange ganger tidligere.
Vær godt forberedt
USA er kjent for flere epoker med gullgraving. Tusenvis av gullgravere har gjennom tiden prospektert, gravd ut og utvunnet gull i dette landet. Mange gullårer og områder er tømt for gull, men det er fortsatt ikke for sent å komme seg over og gjøre fine funn, og med dagens høye priser kan det fort lønne seg for den heldige. Du kan også spare gullet til senere, mange mennesker sparer i gull nå om dagen. Prisen på gull har økt ekstremt mye de ti siste årene og hvis du sparer til pensjonen så kan det være lurt å tenke på å spare i fysisk gull. Men pass på reglene for ut- og innførsel fra USA til Norge. Og når du er vel hjemme, finn en trygg plass til gullet, det er ikke slik man gjemmer under puta eller i et skap. Grav det ned eller legg det i en bankboks.
Men før du skal søke etter gull gjelder det å ha følgende kunnskap på plass:
- Hvor gull tidligere har blitt oppdaget
- Hvilke steder du lovlig kan lete
- Relevante lover og regler
- Gullreserver og områdets geologiske sammensetning
- Hvilke metoder som benyttes for utvinning
I hvilke stater finner man gull?
De forente stater er kanskje det landet i verden hvor flest mennesker gjennom tidene har lett etter gull. Noen av de mest kjente stedene er Alaska og California, men mange glemmer at andre stater også har betydelige reserver. Reiser du til USA for å lete etter gull burde du undersøke stater hvor mindre reserver har blitt funnet, og områder som har hatt lite leteaktivitet.
Tommelfinger regelen er at de områdene med kjente reserver allerede er gjennomgått to ganger. Det betyr at gullgravere har silt, malt og finkjemmet området dobbelt opp og dermed fjernet mesteparten av det tilgjengelige gullet. De som reiser til USA burde vurdere disse statene for leting: Nevada, New Mexico, Montana, Tennessee, Nord Dakota og California. Alle er kjent for å ha gullreserver, og har i tillegg et landskap som åpner for nye muligheter. Det finnes enorme u-utforskede områder der. Priser for å reise til USA varierer enormt, og noen flyselskaper har billige reiser, men det er ofte bare til New York. Innenlandsreiser videre i USA er forholdsvis rimelig, men det kan være penger å spare her også. ta en prissjekk hos flere flyselskaper, innenlands reiser i USA har stor konkurranse, særlig flygninger til de største byene.
Les også: Dette utstyret trenger du for å vaske gull
Husk reglene
Før du kan lete etter gull i USA er det svært viktig at du setter deg inn i lovverket. Regelverket er strengt, og straffene høye for de som utvinner gull uten riktig tillatelse fra den som eier bergrettighetene. I tillegg kreves det spesielle tillatelser for å utvinne gull på offentlige eiendommer, hvor man må betale skatt til både føderale og statlige myndigheter. For å få en tillatelse til prospektering/utvinning må du oppfylle disse informasjonskravene:
- Hvilket område du skal søke i
- Tidspunktet du ønsker å begynne
- Hvordan skal du utvinne gullet, og hva er det potensielle skadeomfanget?
- Hva er det du ønsker å fjerne fra området? f.eks stein og løsmasse, og hvordan skal du kvitte deg med dette?
- Hvilke rutiner har du for å innrapportere funn til myndighetene/eieren?
Det er svært viktig at du oppfyller disse kravene på riktig måte, ettersom brudd på loven kan ha alvorlige følger. Bøter eller fengselstraff er ikke noe man vil ha i USA, det er generelt sett strengere straffer der enn i Norge. Så pass på at letingen din ikke kommer til å koste mer enn den smaker. I tillegg risikerer du å bli utvist fra landet, og så bli nektet innreise igjen i mange år eller for alltid.
Les også: Hvor finner du gull?
Slik går du frem
Det er viktig å påpeke at gullindustrien i USA er mindre regulert enn den norske. I USA har man vidtrekkende muligheter for gullutvinning ettersom hver stat på egenhånd bestemmer omfanget og reglene. Noen stater er mer liberale enn andre, og dette gjør det lettere å bestemme hvilken stat man ønsker å besøke.
For eksempel har Montana et liberalt lovverk for gullgraving, og lave avgifter på søknadene. i Nord Dakota er det også lett å skaffe seg tillatelser, og mineralavgiften til staten er kun 12,5%. Regner man med den føderale skatteavgiften ender man opp med ca. 35% avgift på det gullet man finner, etter at skjermingsfradraget er inkludert.