Sitter du med store ubrukte landområder? Dersom det har blitt påvist gull i området kan du tjene gode penger på forskjellige måter.

Eier du bergrettighetene?

Dersom du eier bergrettighetene til eiendommen din er det fullt mulig å grave etter gull på egenhånd. Her er det først viktig å bestemme hvilken type gullgraving du ønsker å utføre. I Norge eier du selv alt løst gull som befinner seg på bakken. Dette inkluderer gull som måtte ligge i bekker på eiendommen din, og det som er begravd rett under overflaten.

Ønsker du derimot å utføre gruvevirksomhet må du belage deg på en lang søknadsprosess, og eventuelle innsigelser fra kommune, stat og diverse interesseorganisasjoner. Før du begynner gullgravingen kan det være smart å dobbeltsjekke eierforholdene. Gå gjennom tinglyste forhold og se om det kan være forhold som ligger i veien for gullgraving. For eksempel kan tidligere eiere ha overført bruksretten til vannvei tilbake i tid.

Finnes det gull på eiendommen din?

Dette er spørsmålet alle stiller seg da de sitter med eiendom. Det finnes ikke noe sikkert svar på dette med mindre du tidligere har funnet gull der. Det er likevel noen måter du kan undersøke om forholdene ligger til rette. Begynn med størrelsen på eiendommen. Dersom du eier flere dekar med jord er det større sjanse for å finne gull. For det andre må eiendommen ligge i et geologisk område som gir grunnlag til dannelse av gull og edelmetaller.

For eksempel, gårdeiere i eidsvollsområdet og Karasjok har flere ganger funnet gullreserver på sine landområder. Dette skyldes at gårdene ligger i et område med riktig geologi. Mange andre områder har store gullreserver under bakken, men disse forekomstene har ikke blitt presset opp.

Les også:Lover og regler for gullgravere

Tjen penger på andre måter

Finn beste forbrukslån, det kan du tjene på hvis du absolutt må låne. Men dersom eiendommen din har forekomster av gull kan du også vurdere andre måter å tjene penger. Flere av grunneierne i Norge har valgt en annerledes strategi for å tjene penger. Tusenvis av gullgravere lokkes hvert år til norsk skog og utmark med ønske om å tjene penger. Besitter du land med påviste gullreserver kan du leie ut rettigheter til gullgraving.

Her slipper du strevet med selv å måtte lete, og kan til gjengjeld slappe av mens pengene tikker inn. Du kan velge to forskjellige strategier. Den første er å ta en engangsbetaling fra gullgraverne i bytte mot at de får lete over en begrenset tidsperiode. Her vil alt gullet de finner tilfalle gullgraverne. Den andre metoden er å kreve en prosentandel av de funn som måtte gjøres.

Les også: Slik kan du selge gullet du finner

Husk at det finnes mer enn kun gull

Utenom gull finnes det også mange verdifulle edelmetaller spredt omkring i det norske landskapet. Nikkel, kobolt, sølv og kobber er eksempler på dette, og alle har en høy salgsverdi på markedet. Enda du ikke finner gull kan det fortsatt være fullt mulig å påvise andre typer metaller.

De fleste edelmetaller har hatt en eventyrlig prisøkning de siste årene, og dette har gjort utvinningen til en lønnsom affære. Sitter du på store skogs og landbruksområder kan det være smart å ta en titt på eventuelle metallreserver. Dette kan gi gode penger i kassa som en ekstrainntekt.