For en stund tilbake siden så skrev vi om hvordan du kunne finne skatter på nett og i denne artikkelen så skrev litt om bitcoin. Når redaktoren av Procollector skulle inn å lese litt på E24 så ble vi derfor overrasket over at Bitcoin har steget omtrent 10X siden vi skrev den artikkelen. Dette er jo mildt sagt en ganske imponerende vekst. Om du tok tipset vårt å minet bitcoin så kunne du hatt en 10x avkastning på bitcoin du har tjent.

Vi skal ikke hevde at vi hadde noe kunnskap som gjorde at vi kom med det tipset, det var rett og slett helt flaks. Hadde vi hatt noe kunnskap om dette så hadde vi nok også brukt en del midler på å kjøpe bitcoin. Det gjorde vi ikke og det kan vi nok selv angre oss litt for.

Dette har likevel fanget vår interesse og vi har gravd litt informasjon frem om bitcoin. For som skattejegere så er det utrolig viktig å vite om alt som finnes av verdier der ute.

Hva er bitcoin?

Bitcoin er en kryptovaluta som ble laget av en person med navn Satoshi Nakamoto i 2011. Den er basert på en spesiell type database-struktur som heter blokkkjede. En bitcoin er ikke noe annet enn tall og det finnes kun 21 millioner bitcoin. Ikke alle disse er i omløp og det er kontroll på når de slippes ut i markedet. Man kan ikke trykke opp flere bitcoin enn 21 millioner uten å klare å hacke kildekoden som omtrent blir umulig.

KIldekoden til bitcoin er ivaretatt av flere utviklere som alle passer på hverandre. Det er i dag ikke mulig for noen å manipulere dette eller på andre måter tukle med koden.

Hvorfor er bitcoin så mye verdt?

Bitcoin sin verdi er akkurat det noen ønsker å betale for en bitcoin. Det betyr at det hele tiden er markedet som bestemmer priser på bitcoin. Bitcoin brukes ikke til noe annet enn transaksjoner eller som lagring av verdier. Det betyr at hvis det er mange som gjør dette så vil prisen på bitcoin gå opp og hvis det er få som gjør dette så vil prisen gå ned.

Forløpig så er volumet på bitcoin så lavt at det har vært flere store aktører inne for å drive prisen opp og drive prisen ned. Til tider så har det vært veldig lite penger inne i bitcoin og da er det enkelt for en større aktør å manipulere prisen på bitcoin.

Er bitcoin trygt?

Bitcoin er en trygg verdi hvis du oppbevarer den riktig. Det er likevel en del data-angrep, phishing og lignende. Dette skjer som regel med tjenester som ikke bruker nok sikkerhet eller så er det personer som ikke tar de forhåndsregler man burde når man skal oppbevare bitcoin. Eksempler på dette er følgende:

  • Lagring av verdier på kryptobørser
  • Bruk av tjenester uten tilstrekklig sikkerhet

Det finnes utrolig mange tjenester der ute men det er utrolig viktig at man bruker en tjeneste som er sikkert.