Som tidligere skrevet så blir vintersesongen drøy når seg selv og en metalldetektor, deler et felles ønske om en tur på jordet på jakt etter hva som kan ligge der. Og fortsatt er ikke forholdene helt der ennå på mine breddegrader. Snø og gjørme-messig altså, ikke mentalt.

Men da hjelper det godt på at Norges Metallsøkerforening har sjekket ut forholdene i sørligere strøk, som i dette tilfellet betød Rygge i Østfold. Nå betyr det vel egentlig ikke så mye hvor det var, så lenge det er tørt og snøfritt nok for litt metallsøking. Og ryktene sa at det var det i går, og at det var en dag skapt for en hver eier av en metalldetektor.

Så i går tidlig fylte jeg opp bilen med metallsøkerutstyr og min gode venn Harald (som overraskende nok ikke var mer enn 20 minutter forsinket), og satte kursen sydover. Hvilken metalldetektor som skulle få spille hovedrollen denne dagen bød på litt hodekløing, men valget falt på den nye Racer 2 fra Makro. En metallsøker som har fått fantastiske kritikker fra metallsøkere verden over. Skulle bli moro å prøve ut denne.

Etter litt påske-kø, solskinn og pålagt stopp for hamstring av søke-baguett og passende drikke ankom to metallsøkere med abstinenser dagens jaktmarker. Og en ting er helt sikkert, abstinensene delte vi med flere. Ca 50 metallsøkere var allerede på plass. Metallsøkere av begge kjønn og med alder fra 12 år til over 80. Metallsøking er virkelig en hobby for alle.

Alltid hyggelig å hilse på gamle og nye kolleger etter en lang vinter, så for meg gikk det litt mer tid til nettopp dette enn beregnet, men metallsøkere er jo så hyggelige mennesker at det er vel verd det.  Fikk da etter en stund skiftet til mer egnet fottøy, gjort klart metalldetektorutstyret, og beveget meg ut på dagens jaktmarker..

Mye mennesker som sagt, men søkeområdet var av voldsomme dimensjoner så det var god plass til alle. Fikk startet opp min Makro Racer 2, forandret litt innstillinger og satte i gang. Fortsatt litt bløtt i bakken, men hvilken fantastisk følelse når solen varmer og coilen beveger noen centimeter over et jorde for første gang i sesongen.

Store søkeområder med god plass til alle (foto: Per Sibe)

Store søkeområder med god plass til alle (foto: Per Sibe)

Tenkte først jeg skulle prøve meg på et stubbfritt område. En dash akrobatikk innimellom et strømgjerde tok meg ditt. Heldigvis for meg var all strøm skrudd av for anledningen. Uheldigvis for meg har jeg en kroppsfasong som ikke egner seg til å krype innimellom noe som helst. Men gjennom kom jeg til slutt.

Veldig gjørmete og veldig mye metallsøppel. Noe som min detektor taklet fint. Skilte signalene overraskende bra, det må jeg virkelig si. Meg derimot taklet ikke gjørma like godt. Med seriøs kladding under støvla og gjørme over det meste ga jeg fort opp det området, sleit meg tilbake gjennom gjerdet,og ut på stubb-jordet igjen.

Og klokka gikk nok fortere enn vanlig denne dagen, for det ble ikke veldig mye søking før det var tid for felles lunsj og det er noe man absolutt ikke bør gå glippe av. Noen fine funn hadde dukket opp, hvor kanskje det fineste var en nøkkel fra vikingtid. Denble funnet av Brynjar M. Ulvatne som hadde reist helt fra Bergen. Og mens nøkkelen og andre funn ble beundret og noen hundre skiver brød ble inntatt, gikk praten høylytt og historier med forskjellig sannhetsgehalt delt.

Dagens fineste funn? Nøkkel fra vikingtid (Foto Per Sibe)

Dagens fineste funn? Nøkkel fra vikingtid (Foto Per Sibe)

Men all ting har sin ende også matpakker, så ikke lenge etter var søkeaktiviteten i gang igjen. Og den fortsatte til det var på tide å avslutte denne flotte lørdagen.

Ikke de store funnene på meg denne dagen (litt knapper, plomber og sånn bare). Men det betyr absolutt ingen ting. Det var bare superdeilig å være ute med metalldetektoren igjen. Og allerede i mars måned. Treffe hele den herlige gjengen med andre metallsøkere. Kjenne spenningen når det piper fra detektoren. Ber ikke om mer. Dette blir en knallsesong.

Livet leker

PerS