Guide til verktøy for meteorittjegere og hvordan du bruker dem!

Det eneste du egentlig trenger å finne en meteoritt er kunnskap, men det vi nevner i denne artiklen kan hjelpe deg med å finne mer, finne det raskere, pluss at de største og mest verdifulle meteorittene bare kan bli funnet ved hjelp av metalldetektorer.

magnet-pinne-procollector-meteoritt

Magnetstokk

Ok, så først må vi ha en kjepp eller pinne med en magnet på, det er det mest grunnleggende og viktigste av alle verktøy. Du kan lage en selv. Det du trenger er en veldig sterk magnet + en kjepp/pinne som passer deg og litt teip.

Metalldetektor
For amatøren kan metalldetektoren hjelpe til med å sjekke om visuelt identifiserte mål kan klassifiseres som ikke-meteoritter. Billige metalldetektor kan hjelpe deg å kontrollere det metallinnholdet, mens en dyrere detektor vil gi en utpreget lydforskjell mellom skrapmetall og meteormetall.

Når du har funnet en meteoritt bør du kartlegge funnet geografisk, der det er èn kan være mange flere (eller ingen flere). I tilfelle du ønsker å sjekke stedet nærmere på et annet tidspunkt er det alltid lurt å kartlegge funnet. Du trenger en håndholdt GPS til det. Hvis du jakter etter store meteoritter bør du kartlegge hele feltet slik at du kan prøve å spore hvor hovedmassen av nedslaget var.

Meteoritter har falt til jorden i milliarder av år. De faller overalt, hele tiden, til og med i hagen din! Men å finne dem er ikke enkelt. Meteoritter er overalt, men de fleste av dem er dypt under bakken, eller i mikroskopiske biter. Derfor bruker mange metalldetektorer når de leter etter meteoritter. Metalldetektorer kan ikke hjelpe til med leting etter steinmeteoritter, men de kan være til stor hjelp i å finne meteoritter av jern, samt meteoritter som består av både stein og jern.

Hvor kan du finne meteoritter ved hjelp av en metalldetektor
Meteoritter kan avdekkes nesten hvor som helst på jorden. Vi har kunnskap om at de mest typiske stedene å finne meteoritter med en metalldetektor er på steder med varmt og tørt klima, med lite regn eller fuktighet. Grunnen til det er at det primære materiale i de meteorittene man finner med metallsøker er nikkel og jern. Varme og tørre klimaer opprettholder jerninnholdet i meteorittene.

Det beste er å bruke metallsøkere med medium frekvenser, store søkehoder på 15 til 18 inches, eller større. Og de må være egnet til å finne mål med innhold av jern og nikkel, slik som metallsøkere brukt til gull-leting er.

Meteoritter er vanligvis oppkalt etter området der de falt ned. Det kan jo her nevnes at den første beskrevne norske meteoritten falt ned ikke så veldig langt fra der butikken vår er nå og fikk navnet Ski-meteoritten i 1848.Det var en stein-metoritt på 850 gram som i dag befinner seg på naturhistorisk museum.  Meteoritter du kan håpe å finne med en metalldetektor er de som laget av jern og nikkel. En annen vanlig type som du vil finne er meteoritter av jern og stein. Disse meteoritter består av en sammensetning av stein blandet med jern og nikkel. En god metalldetektor vil hjelpe deg å finne disse to typene meteoritter ganske enkelt.

xp deus meteoritt procollector

XP DEUS

Hvis du er en ekspert eller bare det beste av det beste er godt nok, kan du bruke en XP DEUS metalldetektor. XP metalldetektorer, laget i Frankrike, er kjent for å produsere de beste detektorene for å finne meteoritter. XP DEUS er state-of-the-art, trådløs og lett å bære.

Du kan også bruke Fisher F5 eller Fisher F75, evt Fisher F75 LTD.

I tillegg til en god meteorittdetektor, vil du også trenge litt kunnskap og tilbehør før du begynner å søke. Et kvalitets graveverktøy og en spade vil være veldig nyttig. I tillegg til disse graveverktøyene vil et par gode hodetelefoner hjelpe deg å høre de eldre, dypere målene. Og du bør alltid gå med en GPS, slik at du kan gå tilbake til presis der du startet, uansett hvor langt du vandrer mens du leter, eller om du vil besøke stedet en annen dag.

Å finne disse delene fra verdensrommet her på jorden er veldig spennende, og minner oss om at vi er en del av noe mye større enn bare denne planeten. Pluss at de faktisk kan være ganske verdifulle. Nyt denne morsomme og givende hobbyen med hjelp av en metalldetektor. Og husk, pakk riktig for turen, bo godt, og gjør litt research på nettet før du drar ut. Da er du sikker på å få en flott stund ute på meteorittjakt.