Kan man finne meteorbiter med metallsøker? Vi kan svare ja på det spørsmålet med en gang. Men, det krever tålmodighet og en metallsøker med høy følsomhet som er god til å søke etter alle typer metaller. Samtidig må den ha manuell grunnbalansering, slik at en kan ta bort forstyrrelser fra mineraler i jordsmonnet. Og sist, men ikke minst er det en fordel å vite i hvilket område en skal lete. Det er tross alt ikke så ofte at meteorbiter faller ned i Norge.
Skader i terrenget kan være tegn på en meteor
Et par ganger i året er det kanskje mulig å komme seg ut for å lete etter disse bitene fra rommet. Spesielt i fjor var det et par observasjoner rundt Oslo. Når en skal lete etter disse utenomjordiske stein- og metallklumper, så må en bruke øynene like mye som metallsøkeren. Det er ikke helt enkelt. Men, som med alt annet så blir en bedre med trening og mer erfaren i å vite hva en skal lete etter. Steiner på bakken og andre tegn på at det kan være en meteoritt som har falt ned. Når disse bitene faller ned, så skjer det gjerne med stor fart og dermed kan de gjøre skade på veien. Det kan være store greiner som har knekt, skader på hustak eller annet som kan bli ødelagt av en stein som faller ned med en fart på mange hundre kilometer i timen.
Steinmeteoritter
Det mest vanlige en kan finne er steinmeteoritter. Selv om det høres utrolig ut, så stammer mange av disse meteorittbitene fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. De er opp til 4,5 milliarder år gamle. Det er noe av dette som gjør det spennende å finne disse steiner; å tenke seg å ha en meteorittbit hjemme som er så gammel. En ting er å vite hvor en skal lete, men det er også nødvendig å vite hvordan den ser ut og hvordan en kan skjelne en meteoritt fra en vanlig stein. De fleste av dem er ofte svarte eller mørk grå. Det som kalles jernmeteoritter har gjerne en form for avtrykk på seg. De som har falt ned ganske nylig, vil gjerne ha en svart skorpe etter turen gjennom atmosfæren. Bitene er ikke runde og har heller ingen skarpe kanter eller hjørner. Ofte er de magnetiske, har litt avrundede former og er tyngre enn vanlige stein som en finner her på jorden.
Gode funnmuligheter på Østlandet
Ulike fall, blir gjerne observert etter at noen har sett en styrtende ildkule på himmelen. Og det har vært noen av disse de siste årene, spesielt på Østlandsområdet. Da gjelder det om å peile seg inn på hvilket område meteorbitene har falt ned på og komme seg ut med metallsøkeren sin. Det er ikke alltid denne vil hjelpe så mye. Dette kommer helt an på om det er jern eller nikkel i meteorbiten. Så bruk øynene godt, se etter tegn på fallet og bruk så metallsøkeren som et ekstra hjelpemiddel. Om en ikke finner den aktuelle biten, så kan det jo hende at det dukker noe annet opp når en likevel er ute på tur med metallsøker.