Vin er en drikk med svært lang historie, og det betyr også at vin, vinproduksjon og vinsamling i stor grad overlapper med forskjellige kulturelle opplevelser. Mange vinflasker forteller helt enkelt en historie, og da er det viktig å også velge tilbehør til vin som lar vinflaskene fortelle denne historien.

Bygge opp en egen vinsamling – er det nødvendig?

Det finnes selvfølgelig delte meninger om Vinmonopolet som konsept, men denne løsningen gir det relativt begrensede norske markedet tilgang til gode viner til akseptable priser. Utvalget på Vinmonopolet er helt enkelt både bredt og dypt, også sammenlignet med vinforhandlere i utlandet.

Å bygge opp en egen vinsamling har sin egen sjarm. De kan begynne med noen få vinstativ eller en mellomstor vinkjøler, og så bygge opp samlingen til den fyller en hel vinkjeller. Med et langsiktig perspektiv vil du da også kunne lagre viner som gir deg opplevelser som du ikke vil kunne kjøpe over disk på Vinmonopolet.

Til syvende og sist handler det altså om individuelle preferanser, og det finnes ingen fasitsvar. For noen vil det være mer enn nok med en liten vinkjøler på kjøkkenet, og Vinmonopolet som «vinkjeller», men for andre vil det være midt i blinken med en egen samling hjemme.

Vin som bærer på mange historier

For noen er det selvfølgelig Frankrike som er vinlandet fremfor alle andre, men samtidig henger også vininteressen ofte tett sammen med reiseopplevelser til andre land. Det er mange nordmenn som har reist på vinferier, ikke bare til Frankrike, og et land som Italia er mange nordmenns favoritt.

Det er også en av årsakene til at vininteressen blant nordmenn er så mangefasettert, hver enkelt person har sin helt egen forhistorie som påvirker opplevelsen av vin. Det er i tillegg derfor vinsamling som hobby tilbyr så utrolig mange forskjellige veier og opplevelser. En enkelt flaske kan representere et helt land, en spennende historie og opplevelsesrike reiser.