Å være utendørs har mange fordeler, både når det gjelder fysisk form og helse, humør og andre viktige faktorer. For eksempel er sollys en av kildene til D-vitamin, og en tur ut i solen kan altså fungere som et vitamintilskudd. Mange uteaktiviteter er dessuten rimelige, og det er også enkelt å tilpasse forskjellige aktiviteter etter ferdigheter og ønsker.

Skattejakt – metalldetektor, geocaching eller bare sopptur?

Et konkret mål er motiverende i mange sammenhenger, og det gjelder også når du skal komme deg ut i naturen. For noen er det tider, pulssoner og rekorder som er motiverende, men dessuten finnes det mange lekbetonte aktiviteter som gjør det enklere å komme seg over «dørstokkmila».

Å bruke metalldetektor handler for de aller fleste om å ha det gøy, det er tross alt lav sannsynlighet for å virkelig finne en vikingskatt eller gullmynter. Likevel er det skikkelig morsomt å leke seg med metalldetektoren på tur. Det samme gjelder også såkalt «geocaching», der du leter etter gjemte poster, eller helt enkelt en vanlig sopptur.

Vannaktiviteter – også i Norge

Det er kanskje sjelden at Norge kan by på «sydentemperaturer», men med SUP-brett, surfebrett eller dykkutstyr kommer du nærme den norske naturen. Det er særlig SUP-brett som har blitt alt mer populære i nyere tid, ikke minst fordi de kan brukes på en rekke forskjellige måter.

Mange nordmenn koser seg med de klassiske surfebrettene, ikke minst utenfor Jærens fantastiske strander. Samtidig stilles det helt klart krav til visse evner og trening, og læringskurven er også bratt. Det er ikke for alle å gi seg ut i høye bølger, og tradisjonell surfing vil ikke akkurat kunne beskrives som avslappende. Da er bruk av SUP-brett mye lettere tilgjengelig, da du rolig kan padle på en stille innsjø eller annet vann.

Den undervurderte vanlige søndagsturen

Til syvende og sist er det de færreste som har ambisjoner om idrettsprestasjoner på elitenivå, og da er det viktig å huske på at all fysisk aktivitet teller. En vanlig gåtur er kanskje den aller lettest tilgjengelige uteaktiviteten du kan se for deg. Likevel vil du kunne oppleve helseeffekter av å faktisk gå turer på en konsistent måte.

En gåtur ute vil både trene hjertet, brenne kalorier og gi deg sollys og frisk luft – noe som kan bidra til bedre humør, søvn og psykisk helse. Det er helt enkelt ingen ulemper med å faktisk komme seg ut, så bruk mer tid på uteaktiviteter allerede i dag.