Noen funn er bare for gode til å være sanne. Eller skal vi si: For gode til å være dine. Ja, det er dessverre slik at ikke alt du finner kan bli ditt.

Dette er hva du må gi fra deg:

  • Alle før-reformatoriske funn, uansett type (eldre enn 1537)
  • Mynter eldre enn 1650
  • Båter eldre enn 100 år (inkludert alt ombord)
  • Samiske kulturminner eldre enn 100 år

Heldigvis vil du nok ikke finne så mange båter når du er ute med metaldetektoren din. Samiske funn vil også være svært begrenset.

Det vil si at det største, og vanskeligste spørsmålet du vil bi stilt ovenfor er: Hvor gammelt er dette?!

Slik er du sikker på at du ikke bryter loven

Hvis du finner noe du tror faller under innleveringsplikten må du kontakte fylkesarkologen. Han eller hun vil komme til din unsetning (eller frustrasjon). Fylkesargolen vil ta undersøke ditt funn, og sette alteren. Merk: Det kan ta ditt før du får bekreftet eller avkreftet alderen på ditt funn.

Du kan selvfølgelig bli heldig her. Det er meget mulig at dette ikke er så gammelt. Kanskje funnet for eksempel er fra 1538. Da er det jo bare å juble.

Mynter har often en dato på seg. Hvis det er klart at mynten, eller myntene, du har funnet er fra før 1650, er alt litt enklere. Det eneste du trenger å gjøre da er å overlevere dem til Universitetets Myntkabinett i Oslo.

Hva du kan beholde

Alt som ikke er dekket av innleveringsplikten vil, generelt, være ditt. Det vil si: Alt du finner med din metalldetektor og graver opp. Det kan selvfølgelig være usannsynlige situasjoner der du finner åpenbart tyvgods, eller verre eksplosiver, da må du selvfølgelig handle med omhu.

Og for å gjøre det helt klart: Finner du miner eller andre eksplosiver. Ikke rør dem, og meld ifra!

Finner du rent gull er detter selvfølgelig også ditt – og som nevnt over: Enhver mynt fra 1651 og fremover.

Nei, dette er faktisk ikke så ille. Nærmest enhver skatt og mynt fra de siste ca. 400 årene (De siste 369 årene for å være helt presis) går greit.

Hva er sjansen for at dine funn er dekket av innleveringsplikten?

Hvis du har sittet i ekstrem frykt for at du må gi fra deg nesten alt du finner: Slapp av. Det er langt fra så ille. Hvor sannsynlig tror du faktisk det er at du finner 400 år gamle mynter eller et vikingskip?

Tror du at du finner et slikt???

La oss se det på en annen måte: Hvis du nå f.eks. går og melder deg inn på et eller flere norske casino på nett, og spiller i all gledens fryd på så mange jackpotautomater du kan – er nok sannsynligheten for at du blir millionær omtrent den samme…

Dette er med andre ord noe du egentlig aldri burde trenge å bekymre deg for.

Så klart – leter du lenge nok, og på de rette (eller skal vi si, feil) stedene – øker jo sannsynligheten. Men helt generelt: Sannsynligheten for at du drar til en strand eller skogsområde med din metalldetektor og finner en historisk skatt er, vel, lav.