Gjennom tidene har mange fremmede folkeslag vært innom England. Blant bosetterne var romerne og vikingene, som begge satt med store rikdommer. Disse rikdommene gikk ofte tapt og ble begravd under jordens overflate. Ofte ble de begravd for å forhindre at man tapte hele sin formue dersom man skulle bli ranet.

Men disse rikdommene er ikke tapt for evigheten. Mange av skattene fra tidligere århundrer blir stadig brakt tilbake til jordens overflate. Helt vanlige mennesker kommer over store funn de aldri hadde drømt om å finne. Dette klarer de ved å bruke profesjonelle metalldetektorer.

Det de fleste er på jakt etter er det edle metallet gull. En metalldetektor kan finne all slags typer metall, men det er selvsagt ikke alt som er like interessant og som gir like stor gevinst. Gull derimot vil alltid ha en viss verdi.

Heldig skattejeger…

Gullet kan for eksempel byttes inn i penger eller gjøres om til flotte smykker. Det høres vel ikke feil ut med en deilig ferietur eller litt ekstra penger du kan bruke på Maria casino? Eller hva med et nytt og spesiallaget smykke i gull til kona?

Det er nettopp disse grunnene som gjør at det er blitt så populært å bruke metalldetektor ved den britiske kysten. Store funn kan gi store gevinster til finneren. Men samtidig har også disse funnene stor verdi historisk og nasjonalt sett.

Funnene kan gi arkeologer og historikere en god pekepinn på hva som har skjedd i akkurat dette området, eller hvem som har vært der. I 2010 fant blant annet en vanlig britisk mann en stor krukke som inneholdt hele 52 000 mynter. Myntene stammet fra romertiden, da de styrte England.

Et slikt funn betyr mye for hvordan man bedre kan forstå tidligere historie. Samtidig ble jo ikke akkurat finnerlønnen liten for mannen som fant denne skatten heller. Slike funn er det som får flere og flere til å traske rundt i naturen med en metalldetektor.

De har et håp om å finne det neste store funnet som kan gjøre deres egen hverdag mer romslig, økonomisk sett. Men samtidig har de som orker å gå rundt i flere timer også en brennende interesse for historie og å gå på “skattejakt”.

Det er nemlig ikke alle denne hobbyen passer for, men trenden har blitt større de senere årene. En god dose tålmodighet og en god metalldetektor er alt du trenger for å selv begynne. Man må også være forberedt på at det kan ta flere timer, dager og kanskje måneder før man faktisk finner noe.

Og når man først finner noe kan det hende det kun er en liten mynt, eller kanskje en klump av bly. Man bør forberede seg på at det ikke blir en enkel oppgave å finne store rikdommer gjemt under jorden. Prøv heller å tenke på de store fordelene man får i tillegg, som at man får vært ute i frisk luft og samtidig mosjonert når man går rundt i flere timer.