Når man finner spennende ting med søkern sin så vil man veie det. Det meste man finner trenger man ikke være så innmari nøyaktig med, men noe bør/ønsker man å veie nøyaktig, slik som gull, mynter og andre verdifulle ting. Men hvordan vet man at vekten veier riktig, og at den veier like riktig ved lav vekt som ved høyere vekt på objektet?

De aller fleste har vel på ett eller annet tidspunkt gått til anskaffelse av en vekt til bruk til matlaging på kjøkkenet, enten fra en nettbutikk som Vektig.no (som har en del småmorsomme vekter, både små og morsomme forresten) eller fra Claes Ohlson osv., Men hvor mange sjekker at den faktisk viser korrekt vekt når den brukes? Ikke så mange trolig, og på tross av at man i utgangspunktet nok kan stole på at kjøkkenvekten viser de målene den skal, kan det likevel være lurt å kontrollere den en gang i mellom.

En mulighet er selvfølgelig å stikke innom Veritas og få dem til å kontrollere vekten, men da dette kanskje ikke er så godt et alternativ, kan man faktisk gjøre det meste selv. Og hvis man ikke er så nøye på at den viser akkurat på grammet selvsagt, men aksepterer en anelse slingringsmonn, er det i tillegg svært enkelt å utføre en generell kontroll på egenhånd. Alt man trenger er et målebeger, og tilgang til vann. Vann finner man gjerne i springen, og målebeger har vel også de fleste på kjøkkenet sitt i en eller annen skuff.

Så fyller man rett og slett vann i målebegeret, og da ett kilo faktisk har tatt utgangspunkt i vekten av en liter vann, skal en liten vann altså veie en kilo. Sannsynligvis vil vekten vise noen gram over, ettersom målebegeret også har en egenvekt. Derfor kan det være lurt å gjøre flere kontrollmålinger, også uten vann, slik at man ser hva målebegeret veier, og følgelig kan trekke denne vekten fra det endelige resultatet.

Så kan man gjøre målinger fra alt fra en desiliter og oppover, og se om det gir mening når man er ferdig. Hver desiliter skal veie det samme, målebegeret fratrukket, og syv desiliter skal veie syv ganger mer enn en, og så videre.