Ellas forlovelsesring dukket opp etter 72 år. Det hadde jeg ikke regnet med, sier 86-årige Ella etter at en skattejeger har funnet forlovelsesringen som har vært forsvunnet siden hennes forlovede mistet den for 72 år siden.

I 1947 gikk hennes forlovede Hannah rundt i skogen og funderte på hvordan samfunnet skulle motta at hun ville forlove seg med en annen kvinne, homofile forhold var ikke enkelt på den tiden. Da mistet hun forlovelsesringen hun skulle gi Ella. Den 18-årige jenta ble veldig lei seg, for det var dessuten en kostbar ring, hun lette og lette, men det lyktes henne ikke igjen å finne gullringen. Så måtte hannah dra hjem og fortelle sin forlovede at hun hadde mistet forlovelsesringen.

Paret hadde bare vært sammen i 14 dager, men Hannah hastet ut og kjøpe en ny ring, for å vise omverdenen at paret hadde endret planer om å leve sammen selv om de var lesbiske.

– Unge jenter den gang hadde jo ingen penger så hvordan hun fikk råd til et ny det vet jeg faktisk ikke, sier Ella, men hun kjøpte et ny med det samme.

De fortalte historien til sine beste venner, og det viste seg at det var lurt å fortelle historien videre, for nylig så oppdaget en slektning av Ella en notis på Facebook, der en kar med metallsøker fortalte om at han hadde funnet en ring merket med datoen 18/05 45 og Ella. Han hadde vært ute på søk med detektoren sin da han hadde funnet ringen i skogen hvor den ble mistet. Da de hadde funnet gu

lringen hadde han forgjeves hadde forsøkt å finne eieren. men mislyktes. Derfor etterlyste han nå slekt, barn eller barnebarn, som kunne være med på å identifisere hvem Ella var, og sørge for at ringen kom tilbake til familien. Ella og Hannah fikk ingen barn siden de var homofile, lesbiske kunne heller ikke adoptere når de var i 20-40 års alderen. Men Ellas brors barnebarn Henrik så oppslaget, og skyndte seg å kontakte Ella, som kunne bekrefte at det var den ringen som Hannah hadde mistet.

– Det var rart, og det første jeg tenkte på var at det var synd at Hannah ikke kunne få oppleve at den hadde dukket opp igjen, sier Ella.

Hannah ble begravet for 15 år siden på en kirkegård hvor hun faktisk nesten har hatt utsyn til skogen hvor ringen nå plutselig dukket opp igjen etter 72 år.