Metallsøking under vann – oppdag en spennende verden!

Hvis du er en hobbydykker har du sannsynligvis planlagt minst èn ferie rundt et flott dykkermål. Mange dykkere nyter revene og det maritime livet, mens andre er ute etter et adrenalinrush. Du vil raskt oppdage at å utforske i, og rundt, et skipsvrak med en undervannsmetalldetektor tar dykking til neste nivå, når det gjelder spenning. Med metalldetektorutstyr er det faktisk mulig å finne sjeldne mynter, verdisaker og gamle gjenstander der skip gikk ned for århundreder siden. Vrakdykking kan også gjøres på havarerte fly. Vrakdykkere vil fortelle deg at den undersjøiske letingen etter gamle minner er veldig spennende, og det er ingen mangel på potensielle steder å utforske. Men denne hobbyen krever spesialutstyr og opplæring.

Og husk også at det er lovverk som regulerer dette

Det er to grupper mennesker tilbøyelig til å dra på oppdagelsesferd med metalldetektor under vann. For de som allerede har dykkersertifikatet er det er bare et spørsmål om å kjøpe et undervannsmetalldetektor og gjøre seg kjent med den og lovverket. Så har du den andre gruppen, det er detektorister som har hatt suksess på land og som har lyst til å utvide horisonten sin, å trappe opp innsatsen og få dykkeropplæring. En god grunn til å dykke med en metalldetektor er at eksperter sier at mengden av spennende funn som ligger under vann er kanskje større enn mengden som ligger på land.

Beste metalldetektorer for dykking
procollector-dykke-metalldetektor-metalsokerDet finnes flere ulike typer metalldetektorer som brukes for dykking og dykking på skipsvrak. Pulsinduksjon (PI), lav frekvens detektorer (VLF) og fler-frekvensdetektorer. Rekkevidde er hva det handler om når det gjelder undervannsoperasjoner med metalldetektorer. Relativt sett har PI detektorer mange fordeler under vann. De er vanligvis turn-on-and-go detektorer som søker dypt under tøffe forhold. Pulsdetektorer er konstruert for å virke der det er salt, sort sand og andre mineraler, PI-enheter har en god evne til presist å angi målet. Begrenset diskrimineredne evner (for å eliminere uinteressante mål) er en ulempe. Erfarne metallsøkere vil fortelle deg om ikke å være redd for å grave litt i søppel. Jo mer du graver, jo flere verdifulle funn vil du finne. Som alle gode ting i livet krever en vellykket jakt en del arbeid.

VLF metalldetektorer er kjent for enkelt å finne mynter, relikvier og smykker. De er også laget for å skille ut uinteressante mål og samtidig påvise funn av interesse. VLF-modeller har mer avanserte innstillinger og bedre lyd-identifiserende evner enn sine PI kolleger. Når de er riktig innstilt kan disse enhetene oppnå stor grad av gjenkjenning. De er mer følsomme for minerealisering i vannet enn PI detektorer og vil kreve kalibrering for å redusere påvirkningene av disse mineralene.

For å finne et skipsvrak, er research og riktig utstyr viktig. Hvis man leter etter sunkne vrak er et magnetometer et viktig instrument. Magnetometre er utformet for å lokalisere jern og stål på større dyp. De sammenligner intensiteten og retningen av magnetfelt mot hverandre. Når dykkere finner et vrak har det ligget lenge i vannet slik at bare noen få metallbiter finnes som referanse på forliset. Dette kan bestå av ankere, kanonkuler, våpen osv. Noen magnetometere kan slepes over bunnen bak og under en båt slik at man kan søke store deler av havbunnen om gangen.

Når et skipsvrak er funnet så markeres stedet slik at man enkelt kan komme tilbake på et senere tidspunkt for ytterligere utforskning. Man bruker en pinger, som sender ut signal. En mottaker brukes til å finne igjen  pingeren senere.

Morsomt funn under vann: