Å gå på skattejakt med metalldetektor har blitt en populær hobby blant mange privatpersoner og det er flere som har gjort spennende og interessante funn. Selv om man ikke nødvendigvis alltid finner noe som er av verdi kan det likevel være morsomt å se hva som skjuler seg under bakken.

Flere nyheter om privatpersoner som har gjort utrolige funn når de har vært ute med metallsøkeren har gjort at metalldetektorer har økt kraftig i popularitet. Selv om det krever litt ekstra flaks å gjøre de store gullfunnene, blir det relativt ofte funnet gamle mynter og ting som gamle hestesko, sølvtøy og ringer eller til og med rent gull. Mynter og gamle ting kan være spennende å finne om så bare for deres historiske verdi om hvor gamle de er og hvor de har kommet fra. Er man riktig heldig kan man finne mynter som er flere tusen år gamle, slik som funnet som ble gjort av en to tusen år gammel romersk mynt på en åker i Toten.

Gullfunn og finnerlønn

I 2016 ble det blant annet funnet noen historisk verdifulle gullringer fra romertiden av en heldig metallsøker på et jorde i Trøndelag. Ringene i rent gull veide nesten 400 gram og gav en finnerlønn på over 150.000 kroner – den største finnerlønnen som har blitt utbetalt i Norge på over 40 år. Har man virkelig hellet med seg kan man dermed få utbetalt en finnerlønn som kan sammenlignes med pengesummene man kan vinne på progressive jackpot. I 2014 ble det også funnet gull i Møre og Romsdal. Dette gullfunnet var på 19 gram og det ble utbetalt en finnerlønn på over 70.000 kroner.

Eventyrlig funn…

Selv om funn som kan gi deg en solid finnerlønn ikke forekommer så ofte er noe av det mest spennende ved å gå med metalldetektor at man aldri vet når og hvor man kan finne noe. Hvem som helst kan plutselig gjøre et utrolig funn, noe som også har bidratt til at metallsøking har blitt så populært som det har blitt.

Ta forholdsregler

Man må derimot også være forsiktig når man skal ut å lete etter ting, da man aldri vet hva man kan ende opp med å finne. Et godt eksempel på dette er funnet av en bombekastergranat fra 2. verdenskrig som ble oppdaget på et jorde i Lillesand i 2017. Etter at metalldetektoren plukket opp et sterkt signal fra bakken fikk finneren til slutt gravd opp metallgjenstanden, og overraskelsen var stor da han skjønte at det var en granat han hadde funnet. Heldigvis gikk alt bra og politiet ble kontaktet for å fjerne den, men det viser også at man må være forsiktig med hva man graver opp.Andre ting man må passe på er å holde seg innenfor loven og å ikke lete på andres eiendom uten tillatelse. Er man i tvil er det flere sider man kan finne på nett som gir mer informasjon om lovene og reglene som gjelder.