Å lete etter og samle metaller handler ikke bare om å finne en skatt og bli rik. Det handler om å være ute i naturen, å føle mestring, oppleve nye steder, lære nye ting og mye mer. Men hva er egentlig fordelene av å samle metaller om vi ser bortifra at du kan tjene penger på det? 

Trening

Når du er ute og leter etter metaller er du selvfølgelig i mye aktivitet. Å gå fra sted til sted med en metalldetektor er sunt for både kropp og sjel. Hvor mye trening det blir vil variere fra gang til gang. Er du nødt til å gå i mye ulendt terreng blir det en del tyngre enn å rusle rundt på en åpen slette. Uansett hvor langt og hvor lenge du går hver gang du er ute og leter etter metaller, er det definitivt mye bedre for kroppen enn å sitte inne.

Stimulerer adrenalin

Å lete etter metaller kan sammenlignes med å spille på en spilleautomat. Begge deler handler om å jakte på skatter. Når du leter etter metaller avgir metalldetektoren en pipende lyd når du har funnet noe, og det samme gjør spilleautomaten. Ettersom du vet at du har funnet noe stimulerer kroppen adrenalin, og finner du en ‘skatt’ får du i tillegg en ekstra god følelse.

Lindrer stress

Fin natur er avslappende…

Uansett om du leter etter metaller alene eller sammen med andre er du som regel ute i naturen. Å gå på en vaskeekte skattejakt gir deg samtidig mye glede. Du kobler av, får en pause fra negative tanker og stressnivået synker. En artikkel fra forskning.no viser at 20-30 minutter i naturen senker stresshormonene i kroppen betraktelig.

Utvikler nysgjerrigheten

Hvem blir vel ikke nysgjerrig når metalldetektoren piper? Er det en øks fra vikingtiden, gullmynter eller kanskje et våpen fra andre verdenskrig som ligger begravet under beina dine? Samtidig finner du de tilfellene der du ikke har peiling på hva du egentlig har funnet. Da kommer nysgjerrigheten snikende igjen. For du har vel tenkt til å finne historien til det du har funnet? Hva det er og hvordan den kan ha havnet der? Slik hjelper denne hobbyen med å utvikle nysgjerrigheten til alle som deltar.

Øker navigasjonsferdighetene

Dersom du har samlet metaller over en lengre periode har du mest sannsynlig forholdt deg til et kart. Og et kart gir deg muligheten til å utvikle navigasjonsferdighetene dine. Det å kunne lese og følge et kart er viktig for å kunne finne stedet du ønsker å nå. Det er ikke alle steder det er like lett å komme til. GPSen er tross alt ikke alltid korrekt ettersom mange steder ligger utenom  veinettverk.

Stimulerer hjernen

De som samler metaller bruker sin kunnskap om kultur, lokal geografi og historie for å finne gode steder for å ta frem metalldetektoren. Innimellom finner du interessante gjenstander du i tillegg ønsker å vite mer om. Både før- og etterarbeid krever undersøkelse for å finne det du leter etter, for så å finne historien til gjenstanden slik at du vet hvor mye den er verdt.

Være sosial

Å lete etter metaller og andre gjenstander gir deg muligheten til å være sosial. Det finnes mange likesinnede du kan utforske nye områder med og som kan gjøre det ekstra morsomt å gå på en skattejakt. Samtidig vil både du og skattejakten bære frukter av at du får informasjon av de som er lokalkjente.