Alle som liker å lete etter skatter med metalldetektorer drømmer om det store funnet. Vi har alle drømt om hvordan livet blir dersom vi gjør et stort funn og finner et lite, men verdifullt, stykke historie.

Det er likevel ikke sånn at alle de store funnene bringer med seg berømmelse og rikdom. For mange er det spenningen ved å finne noe som tiden hadde glemt som er det beste. Noen funn kan være skatter verdt store pengebeløp, mens andre kan være viktige av historiske årsaker. For de fleste er spenningen, treningen og vennskapene hovedinspirasjonen for å drive med metallsøking. I denne artikkelen skal vi se på de ti beste funnene de siste årene, for å vise hvor spennende denne hobbyen faktisk kan være! Hvis du føler for å prøve det ut finnes det en rekke modeller som ikke koster skjorta å kjøpe. Toppmodellene kan derimot være litt stive i pris, og for å kjøpe det beste av det beste du må nok spare en stund eller ha flaks i lotto eller på nye casinoer

10. Mansjettknapp brukt ved George Washingtons innsettelse

George Washington var USAs første president, og satt ved makten fra 1789 til 1797. Han regnes som USAs landsfader, var en av landets grunnleggere og var allerede krigshelt da han inntok embetet. I 2019 var metallsøkeren Jon Tetreault på et søk i Massachusetts da han fant en mansjettknapp som ble brukt under innsettelsen av George Washington i 1789. Han var ikke sikker på hva det var han hadde funnet, men da han kom hjem og rengjorde knappen innså han for et utrolig funn han hadde gjort!

9. Klassering fra 1956

Klasseringer er veldig vanlig i USA, og brukes av elever på high school. Før i tiden var klasseringen et veldig populært smykke som de aller fleste elevene på skolen kjøpte. I 2013 fant Rick Vance tre klasseringer etter et par dagers leting. En av ringene var en damering fra 1956, og Rick Vance begynte jakten på eieren. Han klarte å spore opp Carol, den opprinnelige eieren av ringen, som hadde mistet den i 1959 (!). 54 år etter at hun mistet ringen, fikk hun den tilbake.

8. Chilenske mynter

I 2013 var chileneren Mauricio Hernandez på leting på en strand i hjemlandet Chile. I sanden fant Hernandez en 20-cents mynt som var datert 1899. Han fant i tillegg seks andre mynter i nærheten. Han tror at en tsunami som traff Dichato i 2010 kan være ansvarlig for at myntene fant veien til stranda. Funnet hans viste seg å være viktig for historien til Chile.

7. Chilensk sølvmynt fra 1893

Hernandez er ikke den eneste som har funnet antikke chilenske mynter ute på jakt. Bernard Kohler fant en sølvmynt fra 1893 i nærheten av en gammel gullmine. Funnet ble gjort nær byen Curacavi. Kohler gjorde det imponerende funnet med en Garret AT Gold-enhet.

6. Et utrolig funn

I mai 2014 tok Gabino Vasquez med seg sin XP Deus ut til en lekeplass i nærheten for å lete. Til tross for at LCD-skjermen ikke fungerte, brukte Vasquez ørene og forsøkte å skille funnene fra hverandre basert på lyden. Akkurat da han var i ferd med å gi opp, fant han noe som gav fra seg en helt annen lyd enn resten av dagens meningsløse funn. Bare en god centimeter under bakken fant Vasquez en sølvdollar fra 1991.

5. Metall fra himmelen

John L. Mandeville forventet ikke å finne metall fra himmelen da han begynte å lete med sin Bounty Hounter-detektor, men det var nettopp det han gjorde. Mandeville lette gjennom en skog bak en gammel, katolsk kirke, og plutselig begynte det å pipe i detektoren. Det han fant var gamle lysestaker laget av messing. Totalt fant han 14 forskjellige biter.

4. Gullmynt

Mengden historisk viktige funn som har blitt gjort av metallsøkere er svært store, og Sam Waters gjorde en viktig oppdagelse da han jaktet på gamle gjenstander i Ohio, USA. Waters ble med en gruppe venner på metallsøking, og det tok ikke lang tid før metalldetektoren begynte å pipe. Waters begynte å grave, og fant en gullmynt pålydende $5 fra 1839.

3. Piratskatt

Utah-mannen Jeff Salt var på ferie i Puerto Rico med kona da han gjorde en stor oppdagelse. Etter å ha lett på strendene i Puerto Rico i flere dager, uten å finne noe av verdi, la Salt bort metalldetektoren og begynte å se over funnene sine på nytt. En av gjenstandene var vanskelig å identifisere, noe som gjorde Salt nysgjerrig. Han fant senere ut at dette var en spansk kobbermynt pålydende 4 Maravedis. Mynten dateres til 1400-1500-tallet. Jeff Salt trodde først mynten var søppel, men fikk seg en fin overraskelse da det viste seg å være en skatt i stedet!

2. Et vanvittig funn

Will Freeman ble med vennene Kevin og Doug på jakt på en gammel gård fra 1 700-tallet i New England, og gjorde sitt livs funn. Will og vennene hadde allerede funnet flere fine gjenstander på søket, men ingenting kunne måle seg med den siste oppdagelsen deres. Etter å ha fått utslag på et funn foran huset, begynte Will å grave og fant en spansk mynt lydende 4 real. Mennene fant fire andre mynter, pluss en gullmynt pålydende $5 fra 1812, og en quarter fra 1819.

1. Pisco-skatten

Historien blir ikke alltid gjenfortalt helt nøyaktig, og skatter kan gå tapt på grunn av dårlig loggføring. Det er nettopp det som skjedde med Pisco-skatten i Peru. Carlos Canle og teamet hans brukte timevis på research for å skille fakta fra fiksjon, og klarte til slutt å finne et spor. De fant ut hvor skatten ble pakket før den ble sendt av gårde. Der klarte de å finne flere tapte gjenstander, noe som også førte til funn av flere mynter, juveler og andre gjenstander.