Spillemaskiner, også kjent som slots eller enarmede banditter, finnes både i fysisk form og online på nettet.

De har alltid vært kjent for sin forseggjorte utforming, uansett  om det så er i form avansert håndverk med metaller eller om det er ved artistisk digital utforming. Her har vi funnet noen eksempler på sistnevnte som appeller til kultur- eller kunstinteresserte, eller vanlige folk som er interesserte i bilder og presentasjoner.

Lyd, bilde og animasjon skaper nye uttrykk

Før vi kommer til eksemplene innen denne sjangeren av spilleautomater på nett, kan vi spekulere rundt det som gjør disse maskinene interessante i et kunstnerisk perspektiv. Hvordan kan spillebransjen engasjere kreative skapere i den graden de gjør?

De opprinnelige enarmede bandittene besto av nøkterne figurer- Likevel har mange av disse blitt ikoniske. Fra de tre kirsebærene som alltid ga en liten gevinst, til «bar»-ene som kunne gi jackpot hvis de dukket opp til samme tid.

Det er klart at man måtte gjøre mer ut av det med de mulighetene som fulgte med når dette skulle overføres til nettversjoner. Ikke minst er det animasjonene og lydeffektene som «gjør» en spillemaskin.

Hertil kommer de ulike temaene som kan tolkes inn i selve spillopplevelsen.

Spillemaskiner som utforsker gamle kulturer

Aztekerriket, det gamle Egypt og vikingtokter brukes i flere variasjoner av spillemaskiner på nett.

Den symbolladede mystikken som kan hentes fram fra disse kulturene går rett inn i maskinenes verden.

Aztekerne utgjorde en godt utviklet sivilisasjon i det gamle Mexico da de ble nedkjempet ved spanjolenes adkomst. Mangelen på skriftlige kilder om deres liv har ført til at vi kun kjenner til bruddstykker av den rike kulturen og må gjette oss til resten.

Derfor dukker den siste aztekerkongen Moctezuma, aztekerrikets gryende sol og slangeguden Quetzalcoatl opp i flere varianter på diverse spillemaskiner. Tilsvarende finner vi motiver fra den blodige rivaliseringen mellom de siste inkakeiserne Atahualpa og Huascar.

Selv om de fleste spillene ikke utformes i Skandinavia, tjener vikingtiden til inspirasjon for spillmakerne. Titler som «Book of Vikings» og «Viking Runecraft» vitner om dette. Runetegnene kan som kjent ha magiske egenskaper og går med det rett inn som det perfekte gamblingtema. Spillene «Vikings og Berzerk» og «Vikings go to Hell» er på den annen side for dem som vil kommer raskere til poenget.

Men eldst og mest myteomspunnet av alle er kanskje det gamle Egypt. På London museum og andre steder frykter de fremdeles mumiens hevn … Derfor finnes det også spillemaskiner som «Legacy of Egypt» og «The Valley og Gods».

Spillemaskinene går til filmen

Store filmsuksesser folk flest har et forhold til slår også an blant spillemaskin-produsentene. Spill er som kjent også underholdning.

Derfor kan de som elsker «Game of Thrones» få et gjensyn med sine favoritter fra serien i et spill med  eksakt samme tittel.

«Orient Express» er en klassiker både i film og litteratur. Romanen av Agatha Christie er filmatisert flere ganger. Nå er den også tilgjengelig som spillemaskin. Vil morderen komme seg unna eller blir det jackpot?

«Jurassic World» er bare et av mange spill som er inspirert av akkurat denne filmen. Disse kolossene som vi kun kjenner skjelettene av, er en gjenganger i all populærunderholdning de siste hundre årene, med Steven Spielbergs film i 1993 og senere oppfølgere som en av de fremste eksponentene. Spis eller bli spist er mottoet.

Når vi snakker om digre beist, må vi ikke glemme den store hvite hvalen. Det store dramaet om kaptein Ahabs jakt på «Moby Dick» er filmatisert flere ganger. Hvem får øye på Moby først? Her vil du definitivt bli dratt inn i eventyret.

På skattejakt

Snart er skatten vår, synger kaptein Sabeltann og mannskapet hans. Nå er kanskje ikke disse blitt hedret på en spillemaskin – foreløpig – men det er et utall andre skattejegere å velge mellom her.

Du som har en egen metalldetektor er muligens også over middels interessert i skattejakt.

Da kan du finne mange spill å bolte deg i blant spillemaskinene. Vi nevner kort: «Gold Rush», «Legends of Fortune», «Gold Lab», «Diamond Strike” og “Treasure Mine».

Når det begynner å skrante på virkelige skatter, kan det være en fin avveksling med et spill etter en resultatløs runde med detektoren.

Spill som utvider horisonten din

I tillegg til disse er det utallige spillemaskiner som henter sin handling fra kulturen eller virkelige hendelser.

Kanskje kan det få noen av oss til å utforske det som ligger bak alle symbolene og lære mer om for eksempel vikinger eller aztekernes gudelære. Litt kunnskap øker også gleden ved å spille.