Når det kommer til jakten på den neste store oppdagelsen er det mange likhetstrekk som kan trekkes til tradisjonelle odds. Hva er sjansen for å lykkes, hvor stor gevinst vil det være sammenlignet med innsats og ikke minst vil det være verdt innsatsen? Mange lar seg bite av at spenningen knyttes til metalldetektorer, men for de aller fleste ender det opp som en hobby uten den store jackpoten eller Super Bowl. Det er gjort en rekke store funn av hobbyarkeologer rundt i Norden som stadig øker spenningen blant de mange som håper gjøre den neste oppdagelsen.

I Norden har hobbyarkeologer gjort funn som i stor grad strekker seg tilbake til vikingtiden og tidlig middelalder. Det har blitt funnet medaljonger, krukker med mynter og ikke minst en rekke velbevarte våpen fra vikingtiden. Når det kommer til rettighetene til eventuelle funn, er det spenning knyttet til oddsen. I de aller fleste land er det strenge regler for kulturelle funn, men i noen tilfeller er det lov for finneren å beholde funn selv av stor kulturell verdi for landet det gjøres funn i.

Oddsen av det uforutsette

En del av spenningen er det uforutsette. På lik linje som oddsen man tilbyr på cupfinaler og SuperBowl, så er det vanskelig å forutse resultatet av din egen lille skattejakt. Hadde man lett forutsett oddsen ville det vært langt mindre gevinster å høste både på sportsbetting og funn gjort med metalldetektor. Skulle vil tildelt odds med de beste mulighetene for gevinst, så er det lite som tyder på at vi hadde valgt det neste store funnet fremfor sportsodds hos tradisjonelle spillsider.

Selv om det gjøres store funn en gang eller to i tiåret er det langt høyere hyppighet på de som treffer fullt hus på odds knyttet til sport og spill. En annen viktig huskeregel er at gevinst tatt på odds er din å beholde, men dersom du skulle gjøre et stort funn av kulturell viktighet er det lite sannsynlig at du vil få en økonomisk gevinst på funnet selv om du treffer fullt ut på oddsen.  Årsaken til dette er en rekke forskjellige kulturelle lover og regler som regulerer hva som skal leveres over til de kulturmyndighetene og hva man har lov til å beholde som privatperson dersom man gjør interessante funn på privat eiendom med metalldetektor.

Statistisk odds som et virkemiddel

En av årsakene til at odds er et populært spill er spenningen knyttet til vinnersjanser og muligheten for å spille oddsen for økonomisk gevinst. På lik linje som arkeologiske funn er det selve spenningen knyttet til jakten som gjør odds til det spennende elementet. Det er derimot også et par enorme forskjeller når det kommer til oddsen for arkeologiske funn og odds på tradisjonelle spill.

Med historikk og statistikk kan man legge en strategi for spilling på odds. Du kan undersøke spillerhistorikk, prestasjonen til trenere og resultater fra tidligere kamper. Det kan tas høyde for forskjellige værforhold, hjemme- og bortebane og ikke minst hvor langt ut i sesongen man har kommet. Dette er en årsak til at mange aktører tilbyr odds på for eksempel fotball og spill, men ikke på arkeologiske funn. Her er det langt mer opp til tilfeldigheter og flaks enn statistisk dyktighet. På denne måten kan man godt si at gevinsten også blir langt høyere når man treffer fullt ut på oddsen, men det er langt mindre forutsigbart når man faktisk oppfyller gevinstkravene.

Små gevinster og interessante funn

En ting både odds og arkeologi har til felles er at det primært er små funn og gevinster som tilfredsstiller nysgjerrigheten for videre leting. Mange spillere på oddsen vil til stadighet oppleve at de får et par rette og derfor vinner små gevinster, gleden av disse seierne er det som driver dem videre på jakten etter den endelige jackpoten.

Det samme gjelder i stor grad for hobbyarkeologer. Det er vanlig at man til stadighet finner mynter og små metallgjenstander av historisk verdi, men det vil sjeldent være en del av større funn med høy verdi. Det er fortsatt gleden av disse små funnene som i stor grad påvirker psykologien og driver motivasjonen for videre skattejakt videre med håp om å gjøre et enda større funn neste gang.

Konklusjonen

Det kan trekkes mange likhetstrekk mellom odds og arkeologi, men primært er det jakten på den neste store jackpoten som driver begge parter videre med stadig høyere innsats. På denne måten kan spenningen knyttet til skattejakter med metalldetektor sammenlignes med gleden som mange odds spillere oppnår når de gjør sin research og forsøker treffe optimalt på det neste store sportsarrangementet.