Ekte detektorister eller gullgravere kjøper ikke gifteringer når de skal gifte seg, de lager selvfølgelig ringer helt fra bunnen av. Og slik gjør man det:
Finn gullet ditt
Du må reise til et område med gull i bakken, eller i elva. Dra f.eks. sør for Alta, i Finnmark. ( Les også denne, og denne). Med en god metalldetektor eller med bra gullvaskeutstyr kan du finne både sølv og gull begravd i bakken, eller på bunnen av elva.
Når man søker etter gull og sølv med en metallsøker er det spesielt to ting man bør ta med i betraktningen. For det første dybden du kan søke på. De aller billigste metallsøkere vil normalt ikke nå dypere enn ca. 10-15 centimeter, og dette setter da noen klare begrensninger på letingen og følgelig hvor mye gull du finner,og hvor raskt du finner nok gull til å lage to gullringer. Men hvis du har en noe mer avansert (og dyrere) søker vil du kunne nå minst ned til omtrent 40 cm før metallmarkeringene blir borte. Så skal du søke etter gull eller sølv anbefales det at du skaffer deg en noe mer avansert metalldetektor enn de aller billigste modellene.
Hvor mye gull er nok til to ringer?
Du trenger fra 4 til 7 gram gull for å lage bare èn enkelt ring. Men man gifter seg aldri alene, så hvis bryllupet skal bli vellykket må man skal ha gull nok til to ringer, dvs. at man må ha opp til 14 gram gull (kan klare seg med 8 gram). Og når du er ute og søker eller vasker gull så kan det ta litt tid, men gleden over de ferdige ringene er verdt tiden det tar.
Dette er virkelig et minne for livet, og det har en heldig bieffekt for ihuga detektorister eller gullvaskere (som har en tendens til å reise ut litt oftere enn sunt er for ekteskapet). Din kjære (hvis han/hun ikke er med og lager ringene) vil gladelig la deg reise alene på turer resten av livet i håp om å få lignende gaver!!!
Så må du designe og lage gifteringene
Å lære å smelte eller forme gull er ikke noe man gjør slik helt ut av det blå, og uten veiledning. Gullsmed Heyerdahl som holder til i Oslo, holder workshops i samarbeid med andre, bl.a. Bugge & Authen Juvelérverksted. Der deltar du i utforming, smelting og loddingen av gullet, og får da to helt unike ringer som ingen andre har. På workshopen kan man kjøpe steiner, dvs. diamanter og sette hvis man syns man trenger mer pynt. Men ærlig talt, man skal ikke overskygge gleden av eget gull med simple diamanter!
Vinn/vinn situasjon – heldige side effects 😀
– Hvis du er en ihuga detektorist/gullvasker, så vil romantikken og velviljen for hobbyen din fra partneren din blomstre hvis du gir bort eget gull.
– Hvis du har en detektorist/gullvasker til partner så vil han/hun elske deg resten av livet hvis du overrasker med egetfunnet gull til gullringen.
Lykke til!