Prisen på olje og gass har vært i fokus etter at den har steget kraftig i det siste. Olje hadde vært inne i en dårlig periode fra 2015 og falt til sitt laveste på lenge i slutten av april 2020 grunnet lav etterspørsel under pandemien, men siden den gang har prisen mangedoblet seg til dagens nivåer. For mange selskaper og privatpersoner betyr dette høyere utgifter, men det er uten tvil noen store vinnere som kan dra nytte av denne økningen.
Oljenasjonen Norge
Det finnes store oljeselskaper som Royal Dutch Shell og Saudi Aramcom rundt i hele verden som kan dra nytte av prisøkningen, men det er ingen tvil at som nasjon er Norge en av de største vinnerne i hele verden. Norske oljeselskaper som Equinor og Aker tjener veldig mye penger, og det er ikke rart at Equinor-aksjen har steget til rekordhøye nivåer. Oljefondet fylles også opp i rekordfart med en andel av pengene som blant annet Equinor tjener på de høye oljeprisene. Resten av Europa kan ikke få nok av olje og gass fra Nordsjøen og vil gjerne kjøpe alt vi klarer å pumpe opp fra havbunnen.
Prognose for 2023
Mange tenker kanskje at det er fristende å kjøpe Equinor aksjer med tanke på dagens høye oljepriser, men spørsmålet er om oljeprisen kommer til å holde seg høy i 2023 og videre. Det er forventet at Europa kan komme til å trenge mye olje og gass i vinter for å holde varmen, og det er lite som tyder på at etterspørselen etter olje kommer til å bli noe særlig lavere i 2023 enn den har vært. Dersom oljeprisen fortsetter å stige enda høyere i vinter vil det være fantastiske nyheter for alle med Equinor aksjer. Når det er sagt er det umulig å si med sikkerhet hva som kommer til å skje med oljeprisen i framtiden.
Det grønne skiftet
Regjeringen snakker mye om det såkalte «grønne skiftet», dette handler om at Norge skal bli et lavutslippsland innen 2050. Mange mener at vi må stoppe å lete etter olje dersom vi ønsker å nå disse klimamålene, og det vil kunne være dårlige nyheter for selskaper som Equinor. Når det er sagt har Equinor allerede begynt å involvere seg i fornybar energi, de jobber med flere store prosjekter for vindmøller på havet, og de har kjøpt seg inn i selskaper som Scatec Solar (som driver med solcellepaneler). Dette er også grunnen til at de byttet navn fra Statoil, de vil gjøre det tydelig at selskapet ikke lenger handler kun om olje.
Store internasjonale vinnere
Det er ikke bare Equinor aksjer som har gjort det bra i det siste, men Royal Dutch Shell, Saudi Aramco og ExxonMobil har også vært store vinnere. Det er også flere land som produserer mye olje slik som USA, Canada og Saudi Arabia som i likhet med Norge har tjent gode penger på eksport av olje og gass til høye priser.
Noen av de virkelig store landene som produserer veldig mye olje bruker også mye av oljen selv og har derfor ikke like stor nytte av prisstigningen. Det er derfor relativt små land som Saudi Arabia og Norge er de virkelig store vinnerne da de kan eksportere mesteparten av oljen sin til andre land som er villige til å betale høye priser.