En metalldetektor er en skikkelig spennende måte å komme seg ut i naturen på. Man kan finne mye rart, og til og med tjene en god del penger. Mange finner gjenstander som kan leveres til museer, mens andre finner gjenstander som kan selges eller leveres for finnerlønn.

Det er både praktiske og morsomme grunner til å investere i en metalldetektor. Man kan for eksempel finne gjenstander av metall som ligger begravet i hagen, som man kan unngå under renovering, eller man kan la barna leke med dem og gå på skattejakt.

Det er mye rart å finne der ute, som mynter, smykker eller gamle telefoner. Det er både gøyalt og lærerikt. Skattejakter er derimot ikke gode løsninger på økonomiske problemer. Refinansiering vil være et bedre alternativ i en slik situasjon, og noen ganger kan det være mer hensiktsmessig å få hjelp til å rydde opp i gjeld, enn å lete etter løsninger som krever flaks.

Barn drømmer om skattejakter og pirater hele tiden, og en av grunnene til at mange anskaffer seg en metalldetektor er for å gjenleve den gleden man ønsket seg til som barn, når man ville være pirat. Har man muligheten, og spesielt om man har barn, er en metalldetektor definitivt en god investering.

3 tips til skattejakten

Skal man ellers bare ha det moro, og skal ut på skattejakt, er det noen triks og tips man bør ha med seg. Man bør alltid lete et sted man vet man kan grave. Det er også viktig å være forsiktig med det man finner, ettersom det kan være dyrebart. Ta også med noe å oppbevare ting i, som en sekk.

Strender er gode plasser å lete etter gjenstander, ettersom det er enkelt å grave i, og man ødelegger ikke bakken med å gjøre det. Andre offentlige steder med jord og gress vil det ikke være like aktuelt å begynne å grave masse hull. En god spade og en god lokasjon utgjør veldig stor forskjell.

Man vet aldri hva man finner når man er ute på skattejakt. Finner man noe man tror er dyrebart eller gammelt, bør man være forsiktige med det, så det ikke blir ødelagt. Børst gjerne av og oppbevar gjenstandene trygt, og vær forsiktig med hvor du graver. Oppgi alle funn til museer eller lignende.

Må du skatte av funn med metalldetektor i Norge?

Det er mye usikkerhet omkring skatt av funn med metalldetektor i Norge. I utgangspunktet skal det ikke skattes på dusører, men det er litt opp til tolkning. Finnerlønn for aktuelle funn av historisk viktighet vil deles 50/50 mellom eieren av landet og finneren.

Det er dermed en god del å tjene som ikke trenger å skattes. Enkelte regler og forskrifter finnes, og kan slås opp på i det norske lovverket. Det er forskjellige betingelser som for eksempel om man var på jakt etter dette spesifikke funnet eller ikke.

Med store summer, kan det være lurt å ta en ny titt på økonomien. Refinansiering av lån og andre utgifter kan gjøre det lettere å få oversikt, og en ny nedbetalingsplan vil være lurt når man kommer over større summer. Metalldetektorer lønner seg på mange mulige vis.